Татарскій не дочекався Прігожина у його кафе

12:12 3 квітня 2023 р.

Фото до новини

Дар'ю Трепову, підозрювану в причетності до вибуху в кафе в Санкт-Петербурзі, внаслідок якого загинув "військор" Владлєн Татарскій, затримано на орендованій нею квартирі, повідомили у слідчому комітеті росії.

Раніше стало відомо, що її оголосили у розшук, а вдома у неї пройшов обшук. Про це повідомляє BBC, пише Dailylviv.com.

"За підозрою у причетності до вибуху в кафе в Санкт-Петербурзі співробітники СКР спільно з оперативними службами затримали Дар'ю Трепову", - йдеться в повідомленні СКР.

Раніше орієнтування на 26-річну петербурженку, чиє ім'я називали у ЗМІ у зв'язку із можливою причетністю до загибелі "військора", з'явилася в базі розшуку МВС.

Татарскій (справжнє ім'я Максім Фомін) загинув у неділю ввечері внаслідок вибуху в петербурзькому кафе Street Food Bar №1, де проходив його "творчий вечір". За свідченнями очевидців, вибух стався невдовзі після того, як одна з відвідувачок передала Татарскому подарунок – статуетку.

Як повідомляли ЗМІ, статуетку, в якій могла бути закладена вибухівка, вручила "військорові" саме Трепова. Однак офіційно ця інформація не підтверджувалася.

Петербурзьке видання "Фонтанка" опублікувала кілька фотографій з дівчиною, які, як стверджується, були зроблені одразу після того, як вона вручила Татарскому подарунок. Дві подруги Трепової, з якими поговорило "Агентство", підтвердили, що на фото саме вона.

Підтвердив це і один зі знайомих дівчини у розмові з Бі-бі-сі. За його словами, Трепова навчалася у 408-му ліцеї у Пушкіні (місто входить до складу Санкт-Петербурга).

Увечері "Фонтанка" та канал "78" повідомляли, що в будинку на вулиці Генерала Хазова в Пушкіні силовики провели обшук. За даними "Фонтанки", з дому вивели двох людей, які можуть бути родичами підозрюваної. Після цього агентство "Інтерфакс" з посиланням на джерело повідомило, що затримано й саму Трепову, проте ця інформація не підтвердилася.

За даними телеграм-каналу Astra, силовики затримали мати Трепової, яка розповіла, що бачилася з дочкою вдень у неділю незадовго до вибуху, але нічого дивного в її поведінці не помітила.

Подруги Трепової, з якими поговорило Агентство, розповіли, що Трепова тривалий час працювала в магазині вінтажного одягу в Петербурзі, але близько місяця тому звільнилася і переїхала до Москви.

За словами співрозмовниць "Агентства", дівчина дотримувалася антивоєнних поглядів. При цьому обидві наголосили, що не пам'ятають, щоб Трепова висловлювала радикальні погляди. "Тільки якщо жартома і тільки про фемінізм", - сказала одна зі співрозмовниць "Агентства".

Телеграм-канал Baza зазначав, що дівчина була відома у колі петербурзьких феміністок та політактивістів як "Даша Тиковка" - такий нікнейм був у неї у твіттері.

"Весела була, жодних політичних поглядів тоді [у школі] начебто не дотримувалася", - розповів Бі-бі-сі знайомий дівчини.

Відомо, що минулого року Дар'ю Трепову затримували на антивоєнній акції. Бі-бі-сі знайшла в базі судів Санкт-Петербурга рішення Красносільського районного суду і міськсуду Петербурга, що залишив його в силі, про притягнення до відповідальності Дар`ї Трепової за участь у масовій акції 24 лютого 2022 року - в перший день вторгнення російських військ в Україну.

Дівчину, як і багатьох інших учасників, заарештували на десять діб за статтею 20.2.2 КоАП РФ про участь у "масовому перебуваннs та пересуванні", що спричинило порушення громадського порядку та санітарних антиковідних правил. В ухвалі зазначено, що до цього "за однорідні правопорушення" вона не залучалася.

Доказів провини Трепової у рішенні не наводиться - лише вказано, що вона проігнорувала вимогу поліції розійтися та "добровільно продовжила брати участь у заході". Тоді як "особи, які не беруть участь у заході… завчасно залишили місце його проведення". Оскаржити арешт Трепової її захиснику не вдалося.

За участь тієї ж акції на дев'ять діб заарештували і Дмітрія Рилова – його ЗМІ називають чоловіком Трепової. Молода людина зараз перебуває в еміграції, повідомили виданню Sota у Лібертаріанській партії Росії (ЛПР), членом якої він є. При цьому в партії наголосили, що дружина Рилова стосунку до ЛПР не має.

"Я вважаю, що мою дружину підставили. Я цілком впевнений, що вона б ніколи не змогла зробити щось подібне за своєю волею. Так, ми разом із Дар'єю справді не підтримуємо війну в Україні, але вважаємо, що подібні дії неприпустимі. Я перебуваю у стовідсотковій впевненості, що вона б ніколи не погодилася на таке, якби знала", - заявив Рилов проекту SVTV News.

Про те, що Трепова могла не знати, що в статуетці, яку вона подарувала, є вибухова речовина, повідомляє і РБК з посиланням на джерело в МВС. За його словами, співробітники карного розшуку не виключають, що дівчину використали для скоєння теракту. За інформацією співрозмовника РБК, Трепова раніше листувалася з Татарскім та відвідувала інші заходи за його участю.

Кафе Street Food Bar №1 належить Євгєнію Прігожину, колишньому кухареві Путіна, широко відомому як організатор і керівник приватної військової компанії "Вагнер", котра вчинила багато злочинів проти  людяності на території України. Прігожин, вважаючи себе близьким до Путіна, неодноразово публічно критикував керівництво російської армії і спеслужб, навіть Путіна. За однією з версій, Прігожин попередньо мав намір прибути на недільну зустріч з Татарскім, котрий фактично працював на Прігожина. Американський інститут вивчення війни вважає цей вибух попередженням самому Прігожину.

Татарскій у неділю мав інші публічні зустрічі у Санкт-Петербурзі, які минули без ексцесів. 

За останніми даними, від вибуху в кафе Татарскій загинув, ще 35 росіян дістали поранення. Шестеро з них у важкому стані.

Татарскій був засуджений в Україні за пограбування на 12 років. Звільнений у 2014 ватажком бойовиків Захарченком. Сам став бойовиком. Йому допомогли перебратися до Москви. Був близьким до Прігожина. Спілкувався з російським генералітетом, причому, не тільки, як блогер. 

Затримали дівчину, яка нібито подарувала вибуховий бюст українофобу Татарському (відео)

Вибух у кафе Прігожіна у Санкт-Петербурзі: ліквідований російський пропагандист Татарський (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів