Саакашвілі заявив, що невдовзі помре і назвав винуватців

15:24 7 квітня 2023 р.

Фото до новини

Путін, який колись погрожував «підвісити мене за яйця», безсумнівно, несе відповідальність за мою нинішню скруту, стверджує Саакашвілі.

Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі у колонці для видання Politico розповів, пише Dailylviv.com, що у грузинській в'язниці, де він зараз перебуває, зі здорового та енергійного чоловіка він перетворився на хвору людину з 20 діагнозами. Саакашвілі пише, що скоро помре, якщо не отримає медичної допомоги за межами країни. 

«Коли я повернувся до Грузії у жовтні 2021 року після восьми років вигнання, щоб підтримати вільні та чесні парламентські вибори, я був здоровим, енергійним 54-річним чоловіком. Потім я був негайно заарештований грузинською владою і з того часу перебуваю в ув'язненні на підставі чуток і політично вмотивованих звинувачень у «зловживанні владою», які тільки Кремль і нинішній уряд Грузії вважають законними. І на закінчення моє здоров'я різко погіршилося; я зараз вмираю.

Мене систематично катували, фізично та психологічно, і нині в моєму організмі є ознаки отруєння важкими металами. Тепер я страждаю від приголомшливої множини з більш ніж 20 серйозних захворювань, всі з яких розвинулися в ув'язненні....

Стає все очевиднішим, що я скоро помру, якщо не отримаю належну медичну допомогу за межами країни.

Я продовжую закликати США та міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб врятувати моє життя, вчинивши дипломатичний тиск на уряд Грузії та ввівши економічні санкції проти Іванішвілі та його соратників.

Моя смерть може викликати політичний хаос у Грузії, але моє мучеництво, безумовно, вважатиметься перемогою Путіна — потужний символ для, можливо, всього світу, який побачить, що протистояти російському імперіалізму неможливо».

Також у своїй колонці Саакашвілі зазначає, що після початку війни в Україні Грузія «продовжує сповзати у бік Кремля»: "Демократичний регрес у Грузії знову був відзначений публікацією Доповіді про права людини Державного департаменту США, а глобальна загроза демократії була продемонстрована під час зустрічі між Путіним та президентом Китаю Сі Цзіньпіном минулого місяця. Однак у той же час народ Грузії підтвердив свою прихильність до демократії та боротьби з такою тиранією, протестуючи на вулицях перед будівлею парламенту в центрі Тбілісі" .

Міхеїл Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії з 2004 по 2007 рік та з 2008 по 2013 рік.

Саакашвілі активно підтримував рух Євромайдану та зміну влади в Україні у 2014 році. У 2015 році його було призначено радником президента України Петра Порошенка, а також надано громадянство України, що стало причиною його відмови від громадянства Грузії.

Саакашвілі повернувся на батьківщину в жовтні 2021 і був негайно заарештований, оскільки ще 2018 року грузинський суд заочно засудив його до шести років позбавлення волі, визнавши винним у зловживанні посадовими повноваженнями. До травня 2022 року здоров'я колишнього президента виявилося підірваним настільки, що його перевели до лікарні. Серед поставлених політику діагнозів фігурують деменція та «інтоксикація організму», крім того, за час ув'язнення він схуд більше, ніж на 40 кг.

Сам Саакашвілі заявляв, що його отруїли, і звернувся до керівника журналістської слідчої групи Bellingcat Христа Грозєва з проханням розслідувати замах на його життя.

Експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі вб'ють у в'язниці, - адвокат

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів