Сьогодні засідатиме Львівська обласна ТВК, яка майже рік займається саботажем: що вирішуватиме

17:15 21 квітня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні ввечері має відбутись чергове засідання Львівської обласної територіальної виборчої комісії, яка з червня 2022 року займається саботажем і десять місяців імітує діяльність.

Про це повідомив керівник проєктів у сфері виборів та місцевого самоврядування в ОПОРА Львів Тарас Радь, пише Dailylviv.com.

"За це комісію давно мала б розпустити Центральна виборча комісія через бездіяльність, проте це також залежить від політичних домовленостей між конкуруючими сторонами, але вже на вищому рівні. Адже іноді бездіяльна комісія, яку ти частково контролюєш може бути вигіднішою для усіх сторін, аніж новий склад комісії, де ти можеш втратити попередній контроль. Там, де не працюють політичні інституції працює політична корупція. Типова ситуація для виборчого процесу в Україні",- пояснює мотиви бездіяльності комісії експерт.

Тарас Радь нагадав, що зазвичай більшість засідань Львівської обласної ТВК за цей час або не відбувались через відсутність кворуму (члени комісії просто не приходили), або був наявний кворум, проте комісія не була спроможна прийняти жодного важливого рішення через відсутність для цього підтримки більшості голосів (10 членів комісії або більше). Бо не було вказівки партійних штабів або жодна зі сторін не могла зібрати необхідної кількості голосів. Як результат одна зі сторін блокувала іншій можливість прийняття рішень. Він знову наголосив, що це - типова ситуація для виборчого процесу в Україні.

"Загалом робота Львівської обласної ТВК значно мірою відтворює розподіл політичних сил у Львівській обласній раді і безпосередньо залежить від політичних процесів, які відбуваються у раді. Через те, що виборчі комісії формуються за принципом партійного представництва структура виборчих комісій частково відтворює представницькі органи, депутатів яких вона призначає своїми рішеннями. А там, де вона відрізняється - дуже швидко перегруповується до актуального політичного розкладу сил у раді, шляхом скуповування членів комісій від так званих технічних політичних партій. Типова ситуація для виборчого процесу в Україн",- зазначив Тарас Радь.

Особливістю сьогоднішнього засідання Львівської обласної ТВК, на думку експерта, може бути потенційне, хоча б часткове розблокування її діяльності. Але ці сподівання Тарас Радь оцінює скептично і пояснює чому:

"Вони (сподівання) пов'язані з нещодавніми подіями з висловлення недовіри голові Львівської обласної ради Ірині Гримак, що начебто могло б зняти раніше наявні перешкоди з блокування проведення заміщення п'яти "підвішених" депутатських мандатів, які місяцями перебувають на розгляду обласної ТВК.

Зокрема у порядку денному засідання є питання про визнання обраними наступними за черговістю кандидатів у депутати Львівської обласної ради замість Григорія Козловського (написав заяву про складання повноважень у травні 2022), Миколи Седіла (написав заяву у червні 2022), Володимира Квурта (помер у грудні 2022) і Юрія Фольварочного (написав заяву у лютому 2023 і наявне рішення УГП про відкликання за процедурою народної ініціативи)

Крім цього "підвішеним" також залишається питання депутатського мандату Іванни Герус, яка також написала заяву про складання депутатських повноважень у лютому 2023 року, проте завтра це питання не розглядатиметься, оскільки Львівська обласна рада досі не проголосувала за її заяву через політичні перипетії у раді. І це якщо не згадувати ще чотирьох депутатів з фракції УГП, судові оскарження яких рішення власної партії про їхнє відкликання розглядаються ще з грудні 2021. І усе вказує на те, що найближчим часом може "зависнути" ще два мандати "Європейська Солідарність",- аналізує ситуацію експерт.

Тарас Радь вважає, якщо Львівська обласна ТВК спроможеться прийняти рішення щодо чотирьох депутатах, то це буде "щось раніше немислиме для цієї виборчої комісії".

"Це може бути сигналом того, що політична крига поволі скресла і лід зрушив з мертвої точки. Проте враховуючи невизначеність, яка панує у Львівській обласній раді останній рік, тим більше зараз у процесі узгодження кандидатури нового голови ради, а також майже річний досвід бездіяльності обласної ТВК залишається велика ймовірність, що на засіданні відбудеться лише складання присяги новими членами виборчої комісії і після беззмістовних дискусій між членами комісій усі розійдуться з відчуттям "добре виконаного" партійного обов'язку. Так, як це типово робили члени виборчої комісії з літа 2022 року",- спрогнозував експерт.

Львівська облрада розшукає своїх депутатів-утікачів з України через Держприкордонслужбу

Львівська обласна рада достроково припинила повноваження депутата Григорія Козловського

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів