Сокальська вишивка претендує на об’єкт нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

12:35 17 травня 2023 р.

Фото до новини

У червоноградській РВА відбулася онлайн-нарада з експертною радою при Міністерстві культури та інформаційної політики.

Про це повідомили у Червноградській РВА, пише Dailylviv.com.

Мета зустрічі – аби Сокальську вишивку внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини та номінували на статус світової спадщини ЮНЕСКО.

Під час зустрічі представники Експертної наради надали свої рекомендації для доопрацювання поданих матеріалів з визначеним терміном до жовтня 2023 року.

Тепер місцеві мисткині працюватимуть аби довести, що саме сокальська вишивка є спадщиною, яка передається від покоління до покоління, постійно відтворюється спільнотами та групами під впливом їхнього досвіду та оточення, є сьогодні актуальною у громаді, тобто, живою спадщиною Сокальщини.

Нагадаємо, у липні минулого року Міністерство культури та інформаційної політики України внесло до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО три культурні надбання Львівщини – яворівський пиріг, яворівську забавку та різдвяну звізду.

Довідково:

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА спільно з начальницею відділу освіти, культури релігій та туризму Червоноградської РДА Русланою Антонюк ініціювали включення елемента нематеріальної культурної спадщини «Сокальська сорочка - крій і орнамент жіночих і чоловічих сорочок» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України та номінувалася на статус світової спадщини ЮНЕСКО.

Важливу інформацію та підтримку надала місцева майстриня Віра Чипурко, авторка книги «Чорноцвіт», де йдеться про історію та походження Сокальської вишивки, а також місцеві мисткині Ірина Мандрик, Жанна Журавінська, Наталія Куцяба.  

До нематеріальної культурної спадщини України внесли глинянський візерунковий текстиль

До нематеріальної культурної спадщини внесли Надсянську говірку: хто балакає

У Віжомлі буде Центр збереження яворівської забавки та розпису

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів