Титанік: перше в історії повнорозмірне сканування виявило затонулий корабель, якого раніше не бачили

07:23 18 травня 2023 р.

Фото до новини

Перше повнорозмірне цифрове сканування Титаніка, який лежить на глибині 3800 метрів (12 500 футів) в Атлантиці, було створено за допомогою картографування морських глибин.

Про це повідомляє BBC, пише Dailylviv.com.

Воно забезпечує унікальний 3D-вид на весь корабель, що дозволяє бачити його так, ніби воду злили.

Є надія, що це проллє нове світло на те, що саме сталося з лайнером, який затонув у 1912 році.

Понад 1500 людей загинули, коли корабель зіткнувся з айсбергом під час свого першого рейсу з Саутгемптона до Нью-Йорка.

«Про корабель ще є запитання, базові запитання, на які потрібно відповісти», - сказав BBC News Паркс Стівенсон, аналітик «Титаніка».

Він сказав, що ця модель є «одним із перших важливих кроків у напрямку історії «Титаніка» до науково обґрунтованих досліджень, а не спекуляцій».

«Титанік» ретельно досліджували з моменту виявлення уламків у 1985 році. Але він настільки величезний, що в темряві безодні камери можуть показати нам лише знімки корабля, що розпався, — ніколи не весь корабель.

Нове сканування захоплює уламки повністю, відкриваючи повний вид Титаніка. Він складається з двох частин, з носом і кормою, розділеними приблизно на 800 м (2600 футів). Величезне поле уламків оточує розбите судно.

Сканування було проведено влітку 2022 року Magellan Ltd, компанією з картографування морських глибин, і Atlantic Productions, які знімають документальний фільм про проєкт.

Підводні апарати, дистанційно керовані командою на борту спеціалізованого корабля, витратили понад 200 годин на обстеження затонулого корабля вздовж і впоперек.

Вони зробили понад 700 000 зображень з усіх кутів, створивши точну 3D-реконструкцію.

Велика діра праворуч від палуби відкривається над місцем, де колись стояли парадні сходи.

Герхард Зайфферт з Magellan, який керував плануванням експедиції, сказав, що це був найбільший проєкт підводного сканування, який він коли-небудь здійснював.

«Глибина, майже 4000 м, є проблемою, і у вас також є течії, і нам заборонено нічого торкатися, щоб не пошкодити уламки», - пояснив він.

«І ще одна проблема полягає в тому, що вам потрібно нанести на карту кожен квадратний сантиметр - навіть нецікаві частини, наприклад, на полі сміття, ви повинні нанести на карту бруд, але це потрібно, щоб заповнити всі ці цікаві об’єкти».

Скан показує як масштаб корабля, так і деякі дрібні деталі, такі як серійний номер на одному з гвинтів.

Ніс, покритий сталактитами іржі, все ще можна миттєво впізнати навіть через 100 років після втрати корабля. Зверху розташована палуба, де зяючий отвір дає змогу зазирнути в порожнечу, де колись стояли парадні сходи.

Однак корма являє собою хаотичний безлад металу. Ця частина корабля впала, коли він врізався в морське дно.

Навколо розкидані предмети, включно з декоративними металевими виробами з корабля, статуями та невідкритими пляшками шампанського. Є також особисті речі, в тому числі десятки пар взуття, що лежить на осаді.

Паркс Стівенсон, який багато років вивчав Титанік, сказав, що був «вражений», коли вперше побачив сканування.

«Це дозволяє вам побачити уламки так, як ви ніколи не зможете побачити їх із підводного апарату, і ви можете побачити уламки повністю, ви можете побачити їх у контексті та перспективі. І те, що вам зараз показує, — це справжній стан уламків. ."

Він сказав, що вивчення сканів може запропонувати нове розуміння того, що сталося з Титаніком тієї фатальної ночі 1912 року.

"Ми дійсно не розуміємо характер зіткнення з айсбергом. Ми навіть не знаємо, чи вдарила він його по правому борту, як показують у всіх фільмах - можливо, він сам сів на айсберг", - пояснив дослідник. 

Вивчення корми, додав він, може виявити механіку того, як корабель зіткнувся з морським дном.

Море завдає шкоди затонулому кораблю, мікроби поїдають його, а частини розпадаються. Історики добре розуміють, що час для повного розуміння морської катастрофи спливає.

Але сканування тепер заморожує уламки в часі та дозволить експертам дослідити кожну крихітну деталь. Є надія, що Титанік може розкрити свої секрети.

До 25-річчя фільму про Титанік вперше показали затонулий лайнер на дні Атлантики (відео)

Знайдено німецький крейсер «Карлсруе», в трюмі якого може бути Бурштинова кімната

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів