Білгородщина як Крим

20:10 23 травня 2023 р.

Фото до новини

У Бєлгородській області РФ другий день триває так звана "контртерористична операція" проти озброєних людей, які проникли через україно-російський кордон.

Російська влада повідомляє про обстріли та називає нападників "українською диверсійно-розвідувальною групою". Київ звинувачення відкидає та каже, що йдеться про приватну ініціативу російських партизанів. Хто б не стояв за атакою, Україна може повернути ситуацію собі на користь, вважають експерти. Про це повідомляє BBC-Україна, пише Dailylviv.com.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков назвав атаку на регіон "безпрецедентною". Станом на ранок вівторка він повідомив про численні обстріли в області, збиті безпілотники, заявив, що "фактично відселені" жителі десятка прикордонних населених пунктів та поскаржився на численні "фейки" та "справжню інформаційну війну", щоб залякати і посіяти паніку.

Після відео, що з'явилися напередодні, коли танк заїжджає на територію російського КПП "Грайворон", у телеграм-каналах ширяться непідтверджені відео, на яких люди з бронетехнікою укріплюють позиції поблизу пропускного пункту.

Відповідальність за атаки взяли на себе бійці "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії", сформованих з російських громадян. Вони ж стверджують, що зайняли кілька російських населених пунктів, в тому числі прикордонну Козинку.

Російська влада натомість називає нападників "українською ДРГ". Прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що ситуація викликає "глибоку стурбованість", і запевнив, що військові дії проти України продовжаться, "щоб в майбутньому не допускати таких проривів".

Водночас Пєсков сказав, що президент Путін не бачить причин скликати засідання Радбезу через надзвичайну подію в Бєлгородській області

Офіційний Київ свою причетність до операції послідовно заперечує та переводить стрілки на "російських партизанів".

Зокрема, радник голови офісу президента Михайло Подоляк іронічно перефразував слова Владіміра Путіна про "зелених чоловічків" в Криму під час анексії 2014 року, зазначивши, що "танки, як відомо, продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії".

У вівторок по обіді російське міноборони відзвітувало, що начебто витіснило всіх нападників - понад 70 людей з бронетехнікою - на територію України і обстрілювало "до повної ліквідації".

Офіційних підтверджень цій заяві поки що немає. Натомість у телеграм-каналах з'являються все нові й нові, також не підтверджені, повідомлення про активність нападників на російському прикордонні.

Російський військовий блогер Ігор Стрєлков (Гіркін), який охоче критикує військове керівництво РФ, обурюється незахищеністю російських кордонів та вважає, що саме так почнеться український контрнаступ.

"Саме з такого роду "відволікаючих" атак на територію РФ противник і почне свій наступ, тепер йому лише треба дочекатися, коли командування ВС РФ буде вимушене кинути резерви на оперативно безперспективну ділянку…, а в цей час ворог зможе вдарити в будь-якому іншому місці", - пише він.

Вкрай обережно коментують події на Заході. Британська розвідка у ранковому зведенні написала, що атака показує, наскільки виросли загрози для прикордонних регіонів Росії. Водночас, вважають деякі експерти, Росія може використати інцидент собі на користь як доказ того, що саме РФ є "жертвою війни".

У Держдепартаменті США не змогли дати відповіді, що саме відбувається в Бєлгородській області, але нагадали, що в цілому "не схвалюють і не підтримують атаки за кордонами України".

"Разом з тим, я вважаю, що важливо зробити крок назад і нагадати всім, усьому світу, що, звичайно, саме Росія розпочала цю війну, Росія продовжує напади на цивільне населення України, школи, лікарні та цивільну інфраструктуру. Тому як Україна вестиме свої воєнні дії - це справа самої України. Агресор у цій війні - Росія", - наголосив прессекретар Держдепу Мет'ю Міллер.

"Будь-яка акція, яка сприяє послабленню противника безумовно сприяє успіху українському, - каже Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки.. - Тому говорити, що це якісь стратегічний шок для Росії було б великим перебільшенням, але це такі крапельки, які сприяють послабленню противника".

Учора і сьогодні росіяни мали неймовірну нагоду відчути себе українцями зразка весни 2014 року, коли на Криму території з'явилися "зелені чоловічки" у камуфляжі російського зразка, озброєні зброєю російського зразка, що виглядають як російські солдати.

Зрозуміло, всю правду про те, що саме трапилося у Бєлгородській області, ми дізнаємось у майбутньому. Може, всі паралелі з кримськими подіями невідповідні та висмоктані з пальця. Але складно позбутися якогось дивного почуття, що у гру, вигадану Путіним у 2014 році, можна грати і вдвох.

Російські коментатори стверджують, що атакою на Грайворон Київ намагався перекрити негативний інформаційний ефект, який зазнало українське суспільство від втрати Бахмута. Спірне твердження, враховуючи, що, згідно з позицією командування, Бахмут ще не повністю залишений підрозділами ЗСУ, а українське суспільство живе швидше в очікуванні швидкого контрнаступу на російські позиції.

Ексдепутат Росії заявив, що за нападом безпілотника на Кремль стоїть партизанське угруповання

Партизани зупинили рух військових ешелонів на Транссибірській залізниці, - МО (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів