Драгон Капітал Консалтинг купив майже тисячу квадратних метрів на площі Ринок: скільки заплатив

18:41 24 травня 2023 р.

Фото до новини

За час проведення онлайн-аукціонів з малої приватизації в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі, Львівська міська рада заробила мільярд гривень до свого бюджету.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

За даними публічного модуля аналітики, загалом Львівська міська рада з серпня 2018 року до травня 2023 року організувала 365 успішних онлайн-аукціонів з малої приватизації. Середня конкуренція на торгах становила майже троє учасників, а ціна за підсумками е-аукціонів зросла майже вдвічі.

«Такий результат – це приклад того, які можливості мала приватизація через державну електронну торгову систему Прозорро.Продажі дає громаді, якщо підходити до управління своїм майном системно. Львів оголошує приватизаційні торги в системі майже пʼять років, фактично одразу від їхнього запуску у системі влітку 2018 року. За цей час місто не лише заробило кошти до свого бюджету, а й знайшло для обʼєктів нових ефективних власників, які створили там що бізнеси, що працюють, та нові робочі місця», - зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі. 

Найбільше зростання ціни – у понад 6 разів, відбулося на торгах з приватизації котельні площею 740,6 кв.м: її реалізували за понад 24 млн грн, а конкуренція – аж 10 учасників.

Як зазначає керівниця управління комунальної власності Львівської міської ради Інна Свистун, приміщення, які виставляють на аукціон, це абсолютно різні приміщення – як за площею, так і місцем розташуванням, функціоналом. До прикладу, нові власники можуть облаштувати як магазини чи заклади харчування, так і різні ініціативи соціального спрямування, як от шоу-рум «Lady Di» – інклюзивне ательє. А приватизація цих приміщень саме завдяки аукціону – максимально прозорому і відкритому методу, дає змогу отримати максимально високу ринкову ціну за ці обʼєкти. Всю інформацію про продаж приміщень у Прозорро.Продажі виставляють заздалегідь, аби всі охочі могли ознайомитись з цією інформацією, і за бажанням, взяти участь в аукціонах. Водночас останні два роки значний акцент роблять на оренді приміщень через систему Прозорро.Продажі: ціна зростає в десятки разів, і місто щомісяця отримує доволі високі надходження.

«Ми завжди були орієнтовані на аукціони, бо це – прозоро, відкрито, і дозволяє отримати максимально ринкову ціну. І система Прозорро.Продажі є дуже помічною в цьому. У нас були випадки, коли перший аукціон був неуспішний, проте під час повторного аукціону, коли система оголошує мінус 50% стартової ціни, було багато охочих, і ціна піднімалася вище аж рівня стартової ціни. Ми дуже радіємо, коли наші приміщення знаходять нових власників, які відновлюють їх, розвивають, дають «друге життя», - каже Інна Свистун.

Найдорожчим лотом для Львова виявилося нежитлове приміщення у центрі міста, площею понад 945 кв.м, яке продали за 116 млн. грн. Найактивніше у Львові змагалися за нежитлове приміщення 1-го поверху, площею 88,2 кв.м: учасниками стали 18 людей, які, завдяки конкуренції, підвищили стартову ціну з 1,8 до 5,5 млн грн. Загалом торік міський бюджет Львова отримав 56 млн грн від приватизації приміщень у Прозорро.Продажі, а цього року – уже 64,9 млн грн.

«Львів став першим містом, де наша компанія придбала приміщення у самому центрі міста на відкритому аукціоні. Так, це було рекордна сума за об'єкт – 116 млн гривень, але воно цього вартувало, адже ми отримали приміщення на самій площі Ринок і вже ведемо тут успішно бізнес. Для нас як для бізнесменів, державна система Прозорро.Продажі – дуже зручна, бо тут можна побачити усі об’єкти, що виставляються на продаж або ж здаються в оренду. Ми постійно відстежуємо нові пропозиції. Це зручно, привабливо і відкрито», - каже Ярослав Тимочко, представник покупця – директор ТОВ «ДРАГОН КАПІТАЛ КОНСАЛТИНГ». 

Нагадаємо, загалом за час повномасштабної війни онлайн-аукціони з приватизації державного та комунального майна допомогли заробити до бюджетів різних рівнів понад 2,4 млрд гривень. Прозорро.Продажі – акціонерне товариство, 100% акцій якого знаходяться у державній власності в особі Міністерства економіки України. Прозорро.Продажі гарантують безпечність торгів, неможливість втручання будь-кого в їхній перебіг та рівний доступ кожного учасника, який має на це визначене законодавством право, до участі в аукціоні, а також можливість кожному в режимі реального часу стежити за онлайн-аукціонами та їхніми результатами. 

Львів розпродав найбільше майна

Ціни на нерухомість у Львові збільшилися за час війни на 75% - дослідження

У Львові брали гроші за будівництво віртуальних квартир: як працювала схема

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів